خشک کردن انجمادی یا فریز درایینگ چیست؟ و چرا تشویقی فریز دراید مصرف کنیم؟

به طور کلی خشک کردن عملی است که رطوبت مواد غذایی از طریق حذف حداکثری آب از محصول توسط روش های تبخیر یا تصعید, کاهش یافته و در نتیجه مدت زمان ماندگاری افزایش می یابد. یکی از روش های خشک کردن, خشک کردن انجمادی است.

freeze drying به این صورت است که ابتدا ماده مورد نظر را منجمد می کنند و سپس با کاهش فشار و افزودن حرارت, آب منجمد موجود در ماده تصعید می شود.

فریز درایینگ به دلیل استفاده از دمای پایین در طول فرآیند, موجب حفظ کیفیت و شکل محصولات می شود. محصول فریز درای شده به اندازه و شکل ماده اصلی منجمد شده خواهد بود. محصولات freeze dried باعث حفظ مواد مغذی، رنگ، طعم و بافت می شوند که اغلب از محصول اصلی قابل تشخیص نیستند و تفاوت زیادی ندارند. فقط کافیست مقداری آب اضافه کنید تا شکل اولیه قبل از خشک شدن انجمادی برگردد.

عمده ترین کاربرد های فرییز درایینگ در زیست شناسی, زیست پزشکی و صنایع غذایی می باشد. شرکت ها و صنایع مواد غذایی زیادی هستند که از این تکنیک استفاده می کنند از جمله صنایع تولید مواد غذایی برای کمپینگ و کوهنوردی ها, قهوه های فوری, سوپ های آماده, غذا های آماده, غذا و مکمل کودکان و...

این فرآیند برای خشک کردن و نگهداری محصولات غذایی از جمله گوشت، سبزیجات، میوه ها و محصولات قهوه فوری و مواد غذایی حیوانات استفاده می شود.



مراحل فریز درایینگ

فریز درایینگ در سه مرحله انجام می شود.

مرحله اول: انجماد اولیه

روش های مختلف انجماد کردن وجود دارد. انجماد می تواند داخل فریزر, حمام سرد و یا در یک ردیف از فریز درایر اتفاق بیفتد.

مرحله دوم: خشک کردن اولیه

خشک کردن اولیه یا تصعید, طی آن فشار سامانه کاهش می یابد و به ماده حرارت افزوده می شود تا آب منجمد, تصعید و یا تبدیل به بخار شود.

مرحله سوم: خشک کردن ثانویه

آخرین مرحله فریز درایینگ است که در طی آن پیوند های یونی محدود مولکول های آب گسسته می شوند.

 مزایای خشک کردن انجمادی

فریز درایینگ بهترین به عنوان بهترین و موثرترین روش رطوبت زایی شناخته شده است. دلیل این موضوع, حفظ کیفیت مواد غذایی است.

  • مهم ترین مزیت این روش این است که از دست رفتن عوامل موثر در عطر و طعم مواد غذایی در حداقل مقدار خود می باشد.
  • شکل و بافت و ارزش غذایی محصول حفظ می شود و از بین نمی رود.
  • ماده خشک شده به روش freeze drying ساختاری متخلخل و غیر چروکیده داشته، به همین دلیل قدرت بالایی در جذب آب دارد.
  • این محصول را می توان به مدت طولانی در دمای اتاق و بدون یخچال نگهداری کرد و سال ها در برابر فساد حفظ می شود.

معایب خشک کردن انجمادی

خشک کردن انجمادی سیستم گرانی است که هم نیاز به سرمایه گذاری اولیه و هم هزینه عملیاتی زیادی دارد. محصولات حاصل از این روش ترد و شکننده هستند و باید به طرز مناسبی بسته بندی شود تا در مقابل ضربه و فشار اکسیژن محافظت شوند.